![](dimg/icerik/27052261552474523335azc-su-aritma-anasayfa-slide-1.jpeg)
SU SAFLAŞTIRMA PROSESLERİ
TERS OZMOS
Bir membran teknolojisi olup, osmotik basınç kullanılarak mineral oranı yüksek olan suyun (Arsenik, demir, aliminyum, kalsiyum, silis, karbonat Vb.) Yarı geçirgen bir membran’ın diğer tarafına mineral, bakteri ve virüsler %99 saflığa kadar süzülerek saflaştırılmış su elde edilmesini sağlar.
DEİYONİZASYON
Deiyonize saf su cihazında arıtılacak olan su öncelikle reçinelerin uzun ömürlü olması için su kum ve karbon filtresi kullanılarak tortu ve klorundan temizlenir. Daha sonra sırasıyla katyon ve anyon selektif reçine kolonlarına 2-3 bar basınçla giriş olur. Sudaki iyonlar elekrik yüküne göre reçinelere yüklenir ve safsu imal edilmiş olur. Reçinelere yüklenen iyonlar ise asidik ve bazik rejenerant kimyasalları vasıtasıyla ters yıkama sırasında dışarı atışır. Rejenerant solüsyon hazırlama hariç tüm işlem otomatiktir.
ELEKTRODEİYONİZASYON-EDI
Elektrodeiyonizasyon (EDI) sistemleri yüksek saflıkta ürün suyu ihtiyacı duyulan proseslerde uygulanan ileri saflaştırma teknolojisidir ve bu işlemler özel iyon membranları, karışık yatak reçineleri ve DC voltaj, standart asidik-kostik kimyasal rejenerasyon prosesiyle yer değiştirir. EDI hücreleri bir dizi ince hazne içerir; bu hazneler su arıtımında kirlilikleri gidermek için alternatif olarak karışık yatak reçine de içerir. İyon-spesifik membranlar, bir bölümü anyonik diğer bölümü katyonik olarak hazneleri ayrıştırır.
MİXBED REÇİNELİ SİSTEMLER
Katyonik ve anyonik reçinenin tek kolonda (tankta) bulunduğu mix (karışık) yataklı sistemlerdir ve özellikle suyun iletkenliğinin çok düşük istendiği tesislerde kullanılır.
Mixbed Üniteleri otomatik veya manuel valf, reçinenin konduğu reçine kolonu (tankı) ve mixbed reçine mineralinden oluşur. Arıtılacak olan suyun iletkenlik değerine, ihtiyaç debisine ve en önemlisi çıkışta istenilen iletkenlik hassasiyetine bağlı olarak projelendirilirler. Bu sistemlerdeki reçine rejenere edilemez.